2014/11/07

Anglické sitcomy na dlouhé zimní večery



Jelikož počasí už moc letní nebude a všichni začínáme mít takovou tu zalíztdoposteleshorkoučokoládou náladu, kdy prostě vědomě lenošíme u oblíbenýho seriálu nebo projíždíme net.

Rozhodla jsem se tedy, že pro vás připravím takovej seznámek mejch oblíbenejch britskejch sitcomů. Všechny jmenovaný věřím, že najdete na netu ke sledování online, nebo je stáhnete na uložtu atp.

Kromě toho, že se pobavíte, procvičíte si i angličtinu, ať už koukáte bez titulků nebo s nima.. Prosím vás, hlavně nikdy nedělejte tu hloupost a nekoukejte na ty nadabovaný, až na několik výjimek (u starších sitcomů - kde byl českej dabing ještě v rozkvětu), je českej dabing příšernej a vůbec v něm nevynikne specifikum britskýho humoru.

Britský humor

Anglické komediální seriály jsou rozhodně specifický, buď vám nesednou nebo je milujete nadosmrti. Narozdíl od americkejch sitcomů, kde snad kromě Big Bangu jsou všichni ti herci takový na jedno brdo, načesaný a napomádovaný herci i herečky. Oproti tomu hrdiny těch britskejch jsou v naprostý většině úplný nuly, looseři, magoři.  Humor je pak většinou svérázný, suchý místy černý, některejm sitcomům opravdu nic není cizí :-D.

1) Red Dwarf (Červený Trpaslík)

Červený trpaslík je nesmrtelná klasika, nejlegendárnější britský sitcom vůbec. Pokud jste někdy byli mezi lidma, který najednou začali říkat podivuhodný hlášky a strašně se tomu smáli, věřte, že se zcela jistě bavili o Červenym Trpaslíkovi.

Hláška:
Holly: "Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000, což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku."

O čem je seriál najdete na ČSFD



Staženo z http://janeinworld.blog.cz/en/0811/red-dwarf-s-wallpaper




2) Black Books

Sitcom z prostředí  ošumělého antikvariátu se skvělým Dylanem Moranem v hlavní roli. Jeden z mých top oblíbených :)!


Hláška:
Manny: Dalo by se to tu zvelebit.
Bernard: Už je to zvelebený!
Manny: Ale chtělo by to natřít regály a odstranit tu lepkavou hmotu z podlahy.
Bernard: To mám schválně, aby mi tu nepobíhali haranti.


Zdroj: http://www.serialzone.cz/serial/black-books/hlasky/#ixzz3I6QzOQZW

O čem je seriál najdete na ČSFD




Zdroj obrázku: http://archive.4plebs.org/tv/thread/44111670/




3) IT Crowd (Ajťáci)

Sitcom o dvou ajťácích a manažerce pro lidské vztahy, hlavní hrdinové zase jeden blbější než druhej :-D. A intelektuál Moss by z fleku mohl bejt kámoše Sheldona z Big Bang Theory.  Pro mě určitě lepší než Big Bang, protože jsem se u některých dílu málem počůrala smíchy :-D

Hláška:
Jen: Pokud napíšete "google" do googlu... můžete zničit internet. Tak prosím... nikdo to nezkoušejte! Ani z legrace! (nechápavé výrazy) Tohle není legrace, mužete-zničit-internet!

Zdroj: http://www.serialzone.cz/serial/ajtaci/hlasky/#ixzz3INSU4nKK

O čem je seriál najdete na ČSFD






Zdroj obrázku: http://www.unrealitytv.co.uk/tv/nbc-trying-remake-crowd-heres-3-ways-twitter-reacted/



4) Blackadder (Černá zmije)

No tohle je taky blbost na entou, ale taková, že ji prostě musíte vidět od začátku až dokonce. Narozdíl od jiných seriálů je první série nic moc, ale postupně se to začíná rozjíždět.
Každá řada je věnovaná jinému historickému období, kde hlavním hrdinou je vždy pablb Černá zmije aneb legendární Rowan Atkinson v hlavní roli (Mr. Bean). Je to trochu starší sitcom (80. léta), na kráse mu to však neubírá, naopak.

Hláška:

Edmund Černá zmije: Á, tady je příležitost ze zahraničí. Hledá se záludný, zlomyslný, bezcharakterní hrubián, pokud možno nekuřák, na místo krále Sardinie. Dost spěchá. Kontakt - Napoleon Bonaparte, P. O. Box 1, Paříž. Tak, jedu tam.

Zdroj: http://www.serialzone.cz/serial/cerna-zmije/hlasky/#ixzz3INTzsUp4


O čem je seriál najdete na CSFD (tady konkrétně odkaz na druhou sérii)







5) Malá Velká Británie a pokračování: Malá Velká Británie v USA (Little Britain )


Jestli vám leckdy absurdní a černý humor předchozích jmenovaných sitcomů nestačil, Little Britain je seriál, který vás chytí. Dělá si srandu ze všeho z gayů. z tlusťochů, poštižených. Seriál tvoří krátké scénky, kde hlavními hrdiny jsou stále ti samí dva herci, kteří se přestrájí do svých rolí.

Hláška:

Social Worker: Vicky, where is your baby?
Vicky Pollard: Swapped it for a Westlife CD.
Social Worker: Vicky, how could you do such a thing?
Vicky Pollard: I know. They're rubbish.

Více o seriálu najdete na ČSFD.



Obrázek stažen z: http://roadshow.com.au/tv/little-britain-series-2.aspx




6) Jak nežít svůj život (How not to live your life)

Jak všechno zkazit a dokonale se ztrapnit? Jak nežít svůj život? Tak o vám poradí Don ze stejnojmenného seriálu. Je to magor :-D, ale dokonale se pobavíte.

Hláška:

Don Danbury: Think with your balls!

O čem je seriál najdete na ČSFD.


Obrázek stažen z: http://serienjunkies.org/serie/how-not-to-live-your-life/




7) Haló, Haló


Britské sitcomy mají tu nevýhodu, že bývají děsně krátké, mají často kolem 10-20 dílů a já vždycky brečím, že už je konec. Ale říká se v nejlepším přestat a proto jsou tak uznávané a s humorem na vysoké úrovni, narozdíl od amerických neverend sitcoms. Aspoň poslední dnes představovaný sitcom má snad víc než osmdesát dílu. Taky naprosto legendární seriál odehrávající se ve Francii za druhé světové války.

Hláška:

René: Yvett, ty moje malá kapustičko!
Yvett: René, ty můj velký baklažáne!
René: Mrkvičko!
Yvett: Celerku!
René: Až budeme moc staří na milování, tak z nás bude výborná polévka!

Zdroj: http://www.serialzone.cz/serial/halo-halo/hlasky/#ixzz3INbfhBQh¨

Taky točený v osmdesátkách...


O čem je seriál najdete na ČSFD.


Obrázek stažen z: http://allo-allo.wz.cz/soubory.html



6 komentářů:

  1. Miluju britské sitcomy :D IT a Black Books úplně nejvíc :D pak mě ještě baví Moje rodina...a dlouho se chystám na Červeného trpaslíka, kamarádka ho chválí až do nebe :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moji rodinu neznám, to si vygoogluju :)! IT a Black Books jsou boží s Červeným trpaslíkem asi moje TOP 3, toho určitě doporučuju :)!

    OdpovědětVymazat
  3. IT Crowd je skvelý seriál, videla som tuším všetky časti a nie je nič lepšie, Jane, manažérka, ktorá vedie oddelenie IT a nemá páru ani o tom, čo je základná doska plus dvaja super IT odborníci, ktorý zase nevedia o živote totálne nič.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
  4. A nezapomněl někdo na Jistě pane ministře???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezapomněl, tohle je totiž mých TOP 7 :)...už mám v záloze další díl o sitcomech, protože jsem mezitím objevila ještě další super UK seriály, třeba Vicar of Dibley, znáš :)?

      Vymazat